Open/Close Menu
ПСИХОТЕРАПЕВТИЧЕН ПОРТАЛ

ХЕЛМУТ ФИГДОР:

ЗНАЧЕНИЕ НА ТРИАДАТА ЗА ПСИХИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ ИЛИ ЗАЩО НА ДЕТЕТО МУ Е НУЖЕН БАЩА?
Майката може да се сравни с безопасно пристанище, в което има всичко необходимо за живот и закрила от капризите на морето. Всеки моряк обаче е неспокоен, защото необятността на морето и света го привличат все повече и повече. Въпреки това, оборудването му – като лодката, например – е твърде ненадеждно, а океанът – твърде огромен и непредсказуем.
Ако след напускане на залива, в който се намира пристанището, има остров – не много далече, със същата растителност и предвидимо време – тогава човек би могъл да се осмели да стигне до там без особен риск. И по всяко време, когато поиска да се върне.
Така може да си представим бащата. Плувайки „сам“ между майка и баща напред-назад, започваш да се чувстваш като истински морски вълк. Ако нямаш тази възможност да направиш първата крачка по пътя към света, тогава ще останеш заключен в пристанището, т.е. в „майчина утроба“, докато мислите и желанията ти ще бъдат насочени в далечината. Така лесно може да се случи не само да обичаш, но и в същото време да мразиш самото място, което винаги ти е предлагало всичко.
Децата, които имат привилегията да растат с баща и майка, което може да се случи въпреки развода или раздялата на родителите – е по-вероятно да придобият хармонично балансирани „женски и мъжки“ качества на личността, най-добрата нарцистична зестра ( самочувствието), големи възможности за получаване на добро образование.
Те вероятно ще имат психологически предпоставки за пренос на свободни социално-политически възгледи, съзнателно споделяни от повечето млади хора днес. Ще имат афинитет към нов вид общоприети отношения между мъжа и жената, които ще бъдат по-удовлетворяващи и по-добре функциониращи – което в крайна сметка представлява голяма част от пъзела на това, което наричаме ЩАСТИЕ.
Откъс от книгата на Хелмут Фигдор
Развод. Лечение на травмата от загубата и предателството.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.