Open/Close Menu
ПСИХОТЕРАПЕВТИЧЕН ПОРТАЛ

В първите години от брака се сблъскваме с множество проблеми и трудности. С времето се справяме с повечето от тях без да се налага да се борим постоянно, за да се задържим на повърхността. Психолозите Линда и Чарли Блум са уверени, че имаме сили да преведем отношенията си на по-високо ниво, но за това трябва да се потрудим.
Партньорът е ,,огледало“, което показва всичко тъмно вътре в нас.

Ако заедно с партньора си сключим негласен договор – да растем и да се развиваме, то тогава ще имаме много възможности да се подтикваме един друг в името на нашето самоусъвършенстване. В отношенията се крие огромен потенциал за личностно развитие и ние можем да научим много за себе си, възприемайки партньора като свое ,,огледало“ (а без огледало, както е известно, е сложно да видиш своите особености и недостатъци).

Когато премине фазата на страстната любов, започваме по-добре да се разбираме един друг и да откриваме освен плюсовете и минусите в другия. В същото време забелязваме в ,,огледалото“ собствените не лицеприятни черти. Например, ние можем да открием в себе си егоиста или сноба, тесногръдия или агресора, с удивление да разберем, че сме мързеливи или арогантни, дребнави или че ни липсва самоконтрол.

Това ,,огледало“ показва всичко мрачно и тъмно, скрито дълбоко в нас. Но, откривайки в себе си тези черти, можем да ги вземем под контрол и да не им дадем да нанесат непоправимото в отношенията ни.

Използвайки партньора като огледало, можем да разберем себе си по-пълно ,а животът си да направим по-добър.

Разбира се откривайки толкова ,,страшни“ неща за себе си, естествено е да изпитаме дискомфорт и дори шок. Но ще има и поводи за радост. В това същото ,,огледало“ се отразява и всичко добро, което носим в себе си, като креативност и ум, щедрост и доброта, умение да се радваме на дреболии. Ако искаме да видим всичко това, то ще трябва да се съгласим да се срещнем и със своята ,,сянка“. Едното е невъзможно без другото.

Във ,,вълшебното огледало“ ние можем да наблюдаваме всички свои шаблони на поведение и мислене – както продуктивните, така и вредните. Можем да разгледаме страховете си и самотата си. Благодарение на това ще съумеем и да разберем как именно се опитваме да скрием чертите от които ни е срам.

Живеейки с партньора си  под един покрив, всеки ден ни се налага да се ,,оглеждаме в огледалото“ . Някои  го покриват с ,,черно покривало“, уплашени от това, което са видели там. Други получават импулс да го разбият, скъсвайки отношенията си, само и само да се избавят от него.

Разкривайки себе си пред партньора и получавайки неговата любов и разбиране, ние всъщност се учим да обичаме себе си.

Много често точно поради описаните вече причини се пропуска уникалната възможност човек да научи повече за себе си и да израсне, като личност.  Изминавайки болезнения път на запознаване със самия себе си, ние не само изглаждаме контакта със своето вътрешно ,,Аз“, но и подобряваме  отношенията  си с партньора, за когото сме точно такова ,,огледало“, помагайки на нея или него да се развие. Този процес с времето започва да влияе  върху всички сфери на живота ни, придавайки му енергия, здраве, благополучие и желание да споделяш с другия.

Сближавайки се със себе си, ние се доближаваме и до своя партньор  което на свой ред е още една крачка към  своето ,, вътрешно Аз“ .

С времето ние все повече разбираме себе си и партньора си. Възпитаваме в себе си качества, като търпение, храброст, щедрост, способност за съпреживяване, умение да проявяваме както отстъпчивост, така и неукротима воля.  Така ние не просто се стремим към самоусъвършенстване,  но и активно помагаме на нашия партньор да  расте и заедно да разширим хоризонта си.

Попитайте се: ползвам ли  ,,вълшебното огледало“? Ако  не, готови ли сте да рискувате?
По материали на Линда и Чарли Блум

Линда и Чарли Блум (Linda & Charlie Bloom) са  семейна двойка психотерапевти,  специалисти фамилни терапевти.

Събрала и превела Красимира Харлова 

/фамилен и детски терапевт/ 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.