Open/Close Menu
ПСИХОТЕРАПЕВТИЧЕН ПОРТАЛ

Колкото и странно да звучи  отсъствието на скандали не е показател, че всичко е наред у дома.
Как да разберем дали сме на прав път при изграждане на семейните отношения ?


Ето списък на някои от признаците на здраво семейство.

Вие знаете за проблемите на вашия партньор и той знае за вашите проблеми. Нямате тайни един от друг, всички проблеми, било то липса на пари или лошо настроение, се обсъждат и решават заедно.

Всеки, включително децата, има право на собствени чувства и емоции. Няма забрана за проявата на вашите чувства, както отрицателни, така и положителни. Можете да бъдете ядосани, обидени, щастливи…

Може да имате спор по важните въпроси, но основното е, че чувствата да не се намесват. Ако мама е тъжна, това не означава, че всички наоколо трябва да са тъжни и нямат моралното право да се смеят.

Вие сте готови  да помолите за помощ, ако проблемът не може да бъде решен в семейството. Например, ако семейството няма достатъчно пари за нещо важно, можете да си позволите да помолите приятелите и родителите си за помощ.

Решенията се вземат заедно . Нито съпругът, нито съпругата се поставят пред свършен факт, когато става въпрос за важни семейни стъпки. Смяна на работа, преместване, големи покупки – всичко това се обсъжда на семейния съвет.

Можете да се забавлявате заедно. Не е необходимо да прекарвате цялото време един с друг, но в свободните вечери се събирате и се забавлявате заедно – деца и родители. Съвместният отдих, който не е задължение, но носи истинско удоволствие на всички, е най-важният индикатор, че с вас всичко е наред.

Всички членове на семейството могат да кажат „не“ и да не се съгласяват. Никой, включително децата, не се съгласяват с някой „важен“ от семейството. Често в ролята на този ,,важен“ се припознават  авторитарната майка или баща. „Не“ е думата, която ни помага да защитим нашите чувства и граници. Ако тя бъде забранена, стресът неминуемо ще се натрупа.

Имате общи планове и цели, към които се стреми цялото семейство. Това е важен показател, че се справяте добре. Вие не протичате през живота си, не живеете просто на една и съща територия, но заедно се придвижвате към нещо важно за всички. Не е задължително това  да е нещо много глобално. Например можете да планирате да си купите кола, да направите ремонт, да си  купите ново жилище и т. н.  Важно е тези цели да бъдат поставени заедно.

Да има място за усамотение. Семейните вечери заедно са прекрасни, но в същото време всеки член на семейството трябва да има право да остане сам, да се занимава със своите неща и развлечения. Щастливите, здрави семейства винаги намират баланс между свободата и времето заедно.

Няма място за странични хора във вашето семейство . Бабите, стринките, лелите, най-добрите приятлки, старите познати – никой от тях не трябва да взема решение за вашето семейство и да налага своетое мнения. Можете, разбира се, да ги помолите за помощ, но всякаква помощ е само след ваша молба,  без „правене на добро“ и даване на натрапчиви съвети.

Ако има конфликт, то той се разрешава пряко от неговите участници . Родителите не изпращат съобщения чрез децата си („ето виж детето ми, по-важно е татко ти  да ходи за риба с приятели, отколкото да прекарва времето си с нас през уикенда“), а общуват директно.

 И накрая..,ако не сте доволни от отношенията в семейството си, тогава помислете за тяхната корекция.                                 Може да потърсите услугите на фамилните консултанти във  Център за Детска и Фамилна Терапия – Касиопея.

Бъдещето на вашето семейство е във вашите ръце!

 Красимира Харлова

  / психотерапевт/

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.