Open/Close Menu
ПСИХОТЕРАПЕВТИЧЕН ПОРТАЛ

Италианският учител Чезаре Ката от училище Polo Scolastico Paritario Don Bosco в морското градче Фермо, дал на своите ученици домашна работа за лятото, която се състояла от 15 точки. Тази домашна обиколила света и събрала милиони почитатели. Защото всички те, със сърцата си почувствали какво значи да си истински учител – обичащ работата си и децата едновременно.
Ето и неговите 15 задачи за лятото:

1.Разхождайте се сутрин край морето сами, гледайте слънчевите отблясъци в морето и мислете за това, което ви прави щастливи.
2.Опитвайте се да използвате новите думи, които учихме през тази година. Колкото повече можете да кажете, толкова по-интересно ще можете да мислите, а колкото повече мисли имате, толкова по-свободни ще бъдете.
3.Четете! Много, колкото можете. Но, не защото, сте длъжни да го правите. Четете,защото лятото вдъхновява за мечти и приключения, а четенето е като полет. Четете, защото това е най-добрата форма на протест./ за съвет, какво точно да прочетете, може да дойдете при мен/.
4.Избягвайте всичко, което ви носи негативи и усещане за празнота(вещи, ситуации и хора). Търсете вдъхновение и приятели, които ще ви обогатят, които ви разбират и ценят такива, каквито сте.
5.Ако почувствате тъга и страх, не се тревожете: лятото, както и всяко друго прекрасно нещо в живота, може да доведе душата до съмнения.
6.Водете си дневник, описвайте това, как се чувствате /а през септември, ако поискате,може заедно да го прочетем/.
7.Танцувайте и не стеснявайте от нищо. Навсякъде където поискате: на дансинга или пък сами в собствената си стая. Лятото е танц, и е глупаво да не участваш в него.
8.Поне веднъж посрещнете изгрева. Стойте мълчеливо и дишайте дълбоко. Затворете очи и благодарете.
9.Спортувайте колкото се може повече.
10.Ако сте срещнали някой, който много ви е харесал, кажете го на нея или него, така красиво и убедително, както само вие можете. Не се страхувайте, че ще бъдете неразбрани. Ако нищо не излезе — значи, не е било съдено, а ако ви разберат и отговорят, то лято-2015  ще прекарате заедно, и това ще бъде златно време.(Ако нещо се обърка се върнете към точка 8/.
11.Препрочетете плановете на нашите уроци: сравнете всичко това, за което сме чели, с това, което се случва с вашия живот.
12.Бъдете щастливи, като слънчевата светлина и свободни като морето.
13. Моля ви, не се ругайте. Бъдете вежливи и добри по между си .
14.Гледайте хубави филми с дълбоки емоционални диалози(по възможност на английски/, за подобрите едновременно английският си и да развиете своята способност да чувствате и мечтаете. Нека филмът не завършва за вас заедно с финалните субтитри, а да ви вълнува – отново и отново.Включете това в опита си от лятото.
15.Лятото е магия. В искрящото от слънчева светлина утро и в горешите летни вечери мечтайте за това, какъв може и трябва да бъде животът ви.Направете всичко, което зависи от вас, така че никога да не се предадете по пътя към мечтите си.
Бъдете добри.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.